Haber

BM, İngiltere’nin Yasadışı Göç Yasasını Eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM), İngiliz parlamentosu tarafından kabul edilen tartışmalı Yasadışı Göç Yasası’nın, ülkenin uluslararası insan hakları ve mülteci hukuku kapsamındaki yükümlülükleriyle çeliştiğini bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), sistematik olmayan göçmenlerin tekneyle ülkeye girişini önlemek için İngiltere hükümeti tarafından 7 Mart’ta açıklanan Yasadışı Göç Yasası’nın geçişini ortaklaşa kaleme aldı. veya İngiliz Kanalı üzerindeki tekneler. Açıklama yaptı.

Açıklamada, kabul edilen yasa tasarısının, sistemsiz zulüm görmedikleri ülkelerden gelen göçmenlerin İngiltere’ye sığınma başvurularını yasakladığı ve bu sayede mültecilerin diğer koruma veya insan hakları taleplerinin de önüne geçildiği belirtildi.

Bildiride, “Tasarı, zulüm riski altında olup olmadığına, insan hakları ihlallerine maruz kalıp kalmadığına veya uluslararası insan hakları ve insancıl hukuk kapsamında başka haklı talepleri olup olmadığına bakılmaksızın, mülteci kategorisine giren herkesin Birleşik Krallık’ta gözaltına alınmasına erişimini reddediyor” denildi. . kelimeler kullanıldı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi ve İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, tasarının ülkenin uluslararası insan hakları ve mülteci hukuku kapsamındaki yükümlülükleriyle çeliştiği ve uluslararası korumaya muhtaç olanlar için ciddi sonuçları olacağı konusunda uyardı.

İngiltere’nin yıllardır uluslararası yükümlülükleri gereği ihtiyaç sahiplerini kabul ettiğini kaydeden Grandi, “Bu yeni yasa tasarısı, çok sayıda mülteciyi koruyan yasal çerçeveyi önemli ölçüde aşındırıyor ve uluslararası hukuku ihlal ederek mültecileri ciddi risklere maruz bırakıyor.” terimini kullandı.

Türk, bu koşullar altında sınır ötesi işlem yapılmasının geri gönderme ve toplu tehcir yasaklarına, yargılanma hakkına, “aile ve özel yaşam hakkına” aykırı olduğunu belirtti.

Tasarının uluslararası açıdan çok önemli kanun tasarılarını gündeme getirdiğini kaydeden Türk, “Bunu örnek almak Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere diğer ülkeler için cazip olabilir. Tasarı ilticaya ilişkin yükümlülüklerin ortadan kaldırılmasıyla ilgili. potansiyel olarak tüm uluslararası mülteci ve insan hakları koruma sistemi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip ve ilham verici bir örnek teşkil ediyor.” değerlendirmesini yaptı.

Türk, İngiliz hükümetini bu yasa tasarısını yeniden gözden geçirmeye, mülteci ve sığınmacıların haklarına saygı duymaya ve korumaya çağırdı.

Tartışmalı Yasadışı Göç Yasası

İngiliz hükümetinin 7 Mart’ta sistematik olmayan göçmenlerin İngiliz Kanalı üzerinden tekne veya teknelerle ülkeye girmesini önlemek için açıkladığı yasa tasarısı, göçmenlerin yakalandıkları anda gözaltına alınmasını öngörüyor.

Tasarıya göre gözaltına alınan düzensiz göçmenler 28 gün içinde adli soruşturma yapılmaksızın kendi ülkelerine veya Ruanda gibi mümin sayılan üçüncü ülkelere sınır dışı edilecek.

Düzensiz göçmenler, sınır dışı edildikten sonra sığınma talebinde bulunacak ve yasal haklarını arayacaklardır.

Bugün mecliste kabul edilen yasa tasarısı, Kraliyet’in onayından sonra yasalaşacak.

Yasa tasarısı bazı milletvekilleri, avukatlar ve insan hakları örgütleri tarafından “insanlık dışı” ve “acımasız” olmakla eleştirildi.

iscehisar-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu