Ekonomi

AFAD Yerelleştirme Projesi Tanıtım Toplantısı İzmir’de Yapıldı

‘AFAD yerlileştirme projesi İzmir tanıtım toplantısı’ İzmir’de gerçekleştirildi. Toplantıda sanayide yerli üretim ve deprem konuları ele alındı.

Proje ve satın alma garantisi detaylarının aktarıldığı ‘Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yerelleştirme projesi İzmir tanıtım toplantısı’, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürlüğü Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, “1999 depreminin izlerini hâlâ taşırken, Şubat ayında arama kurtarma süreçlerini birlikte takip ettik. 6 depremi yıl sonuna birkaç gün kala, binlerce evi sevdiklerine kavuşturan AFAD gruplarının çabalarını gördük, ne kadar mutluyuz.” Afetlerin ardından insanüstü çaba gösteren AFAD çalışanları, bu olaylar yaşanmadan önce alınabilecek önlemleri aldı. AFAD, afet öncesi hazırlık ve hasar azaltma, afet öncesi müdahale ve afet sonrası güzelleştirme çalışmalarının yönetimini ve uyumunu gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. “Üreticiden temin etme projesini canı gönülden tebrik ediyorum. Ancak bir de güç ekipmanları var. Önemli teknoloji içeren çalışmalar var. Bu çalışmayla ekonomimize ve sanayimize fayda sağlayacak, diğer taraftan ekipmanların dayanıklılığı da artacak. Kaliteli Türk malıyla birlikte kullanım artacak” dedi.

Toplantıda konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. O bölgede meydana gelen depremin ardından, Yaklaşık 5 gün orada kalıp deprem bölgesinin tamamını gezdim. Türkiye’deki AFAD sayısı normalin üzerinde.” Binde 1 civarında. Deprem yaşamış bir şehriz. Birçok binamız yıkıldı, geri kalan binalar da hasar gördü. Uzun zamandır kırılmayan bir arıza var. Biz bu arızanın kırılma beklentisinin yaşandığı bir yeriz. Ülkemizde 1-2 aydır deprem konuşuluyor. O zaman deprem gündemden çıkar. “Deprem meselesi sadece AFAD’dan bekleyerek çözülmesi gereken bir konu değil. Bunun bir de ekipman kısmı var, bir diğeri de çalışan kısmı.”

“2 bin 932 ekip tahsis edildi”

Afet Müdahale Genel Müdürü Dr., enkazda 75 kişinin çalışması gerektiğini vurguladı. Sadi Ergin şu açıklamalarda bulundu:

“6 Şubat depremine yakalandığımızda 2 bin 800 arama kurtarma teknisyeni arkadaşımız vardı. Geçen yıl bine yakını askere alındı. 39 bin binanın çöktüğü, 26 bin molozun arandığı bir durumda 2 bin 800 kişi vardı, 11 ilde arama yapan arkadaşlarımızı da hesaba katarsak 2 bin 800 kişi, 75 kişiyle çalışmak zorundaydık, tüm enkazlarda arama kurtarma çalışması yapmak için 1 milyon 952 bin işçiye ihtiyacımız vardı. Aynı zamanda tüm eyaletlerdeki profesyonel arama kurtarma personeli sayısı 800 bin. 2 bin 932 ekip tahsis edildi. Yaklaşık 6 bin kapasiteye ulaşacağız. Kamu kurumları ve devletlerin kapasitesi çok güçlü. Tahsis edeceğiz. Kamu kurumlarımızdan ve STK’larımızdan istihdam edebileceğimiz 100 bin arama kurtarma arkadaşımız, bakanlıklarımızın tüm kapasitelerini, arama kurtarma faaliyetlerine katkıda bulunabilecek tecrübeli genç dinamik madenciler olarak kullanacağız. Kısaca bu sayıyı planladık. O program kapsamında yaza kadar bu arkadaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Aldığımız ve ürettiğimiz malzemelerle bu 100 bin kişiyi eğiteceğiz. Şu ana kadar 40 bine yakın arama kurtarma arkadaşımıza eğitim verdik. Bu arkadaşlarımız enkazda çalışma kültürünü kazanacaklar, her türlü yöntemi öğrenecekler. Beklentimiz sizlerin katkınız, bize desteğinizdir. “Dersimize hazırız, ödevimizi yapıyoruz.”

Toplantının ardından afet sırasında kullanılan malzemeler katılımcılara tanıtıldı.

Toplantıya Afet Müdahale Genel Müdürü Dr. Sadi Ergin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Yorgancılar ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace katıldı. – İZMİR

haberharmancik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu