Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Açıkladı: Deprem Bölgelerindeki Tarihi Eserlerin Son Durumu Ne?
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin yol açtığı yıkımın ardından çevredeki 10 ilde büyük hasar görüldü. Binlerce yıldır ayakta kalan ve birçok farklı kültürün izlerini taşıyan tarihi izler ne yazık ki bozulmaktan kurtulamadı. Bir kısmı yıkılan, bir kısmı zarar görmeyen deprem bölgelerindeki tarihi eserlerin son durumu nedir?
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un son açıklamaları ve deprem bölgesindeki tarihi eserlerin son durumu içeriğimizde. ?
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi nedeniyle hayatını kaybedenlerin yasını tutmaya ve deprem mağduru vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya devam ediyoruz.
Depremin merkez üssü Kahramanmaraş başta olmak üzere çevre 10 ilde sadece apartman ve konutlar değil, binlerce yıllık kültürün izlerini taşıyan tarihi binalar da hasar gördü.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, deprem bölgesindeki tüm kültür varlıklarının hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün başlattığı çalışmalara ilişkin olarak, “Binalardaki tüm hasarların tespitine ivedilikle başlandı. Camilerden, medreselere, kiliseden mezara, hemen başladı.” açıklama yapıldı.
Ersoy, tarihi eserlerin ‘depremin olduğu ilk andan itibaren’ koruma altına alındığını bildirdi.
Gaziantep Kalesi, Anadolu’nun ilk camisi Adıyaman Ulu Camii, Hatay’daki Habib-i Neccar ve 5 bin yıllık geçmişe sahip Diyarbakır Kalesi’nin surları başta olmak üzere çok sayıda tarihi yapının hasar gördüğü belirlendi.
Üç büyük dinin merkezi olan Hatay, depremde en çok hasar gören illerden biri oldu ve Antakya, Samandağ ve İskenderun ilçelerindeki çok sayıda dini ve tarihi yapı yıkıldı.
Öte yandan Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan ve ‘dünyanın el yapımı en büyük tüneli’ olarak bilinen Titus Tüneli ve Beşikli Mağarası sarsıntılardan zarar görmedi.
Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi’nin depremden hafif hasarla kurtulduğu, bazı sütunlarında ise ufak sıva çatlaklarının olduğu kaydedildi.
Dünyanın en eski tapınak alanı olarak UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de hasar yok.